В навечерието на 2000-ата година британският Икономист излезе с унищожителна оценка за

...
В навечерието на 2000-ата година британският Икономист излезе с унищожителна оценка за
Коментари Харесай

Германия отново е болният човек на Европа?

В навечерието на 2000-ата година британският " Икономист "  излезе с унищожителна оценка за немската стопанска система и дефинира страната като " болния човек на Европа ". Това трябваше да е сигнал за немските политици, които във въодушевлението си от икономическия напредък след Обединението по този начин и не започнаха нужните промени. В последна сметка част от измененията бяха направени от държавното управление на Герхард Шрьодер.

14 години по-късно обстановката към този момент изглеждаше надалеч по-различно. Група икономисти от Берлин и Лондон описаха развиването в Германия по този начин: " От болния човек на Европа до икономическа суперзвезда. "

Положението отново се утежнява

Но ето, че в този момент още веднъж се приказва за " болния човек на Европа ". Германската стопанска система не може да се изправи на крайници - две поредни тримесечия стопанската система на Федералната република се свива, което съставлява техническа криза. Всички значими икономически индикатори сочат надолу - като да вземем за пример показателят за бизнес климата, който през юли понижава за трети следващ месец, както демонстрират данните на мюнхенския институт Ifo. " Състоянието на немската стопанска система се утежнява ", обобщава шефът на института Клеменс Фюст.

Очакванията са, че през третото тримесечие Брутният вътрешен продукт ще продължи да спада. Това мнение се споделя освен от откривателите от Ifo. " За страдание, усъвършенстване не се задава ", споделя основният икономист на " Комерцбанк "  Йорг Крамер пред " Ройтерс ". Александър Крюгер от банката " Хаук и Ауфхойзер " е на сходно мнение: " Проблемът е в това, че стопанската система едвам е достигнала равнищата преди пандемията ", споделя той. Други страни в еврозоната са ги надскочили доста.

Индустрията също буксува

В сравнение с другите индустриални народи Германия въобще не стои добре. Според прогнозите на МВФ Федералната република е единствената от огромните страни със спад в стопанската система тази година. Най-голямата горделивост на Германия - промишлеността, буди съществени паники. Тя дава отговор за цели 24% от немската стопанска система, само че от години страда от проблемите на световния икономически цикъл. Сдържаността на задграничните клиенти се усеща най-много в мощно подвластните от износа сектори като машиностроенето и автомобилната промишленост. Важният китайски пазар не се възвръща след пандемията с предстоящата динамичност, а китайците избират да не харчат парите си.

Хората лимитират разноските си, а стопанската система се свива, което вкара Германия в техническа криза.Снимка: Georg Wenzel/picture alliance/dpa

Фирмите от преработващата индустрия към момента се крепят с помощта на поръчките, натрупали се след пандемията поради казуса с веригите на доставка. Но тези поръчки скоро ще бъдат изпълнени, а новите са малко - от март до май спадът е с над шест % в съпоставяне в предходните три месеца.

Пандемията и войната трансформираха обстановката фрапантно

За срива на германската стопанска система има доста аргументи. Една от тях е паричната политика на централните банки. Те се пробваха с високи лихви да овладеят инфлацията, което оскъпи заемите за компаниите и потребителите. Това възпира на собствен ред значимия за Германия строителен отрасъл, както и желанието на фирмите да влагат. Именно това " задушаване "  на икономическата динамичност бе търсеният резултат с нарастването на лихвите. Но други страни в еврозоната като Франция и Испания също трябваше да се борят с този проблем и се оправиха доста по-добре.

Проблемите на Германия са по-скоро от систематичен темперамент. Някогашният сполучлив бизнес модел, включващ вноса на евтина сила - най-много от Русия - и евтини първични материали, които да трансформират в скъпи артикули и да изнасят, вече не действа. Множеството рецесии от миналите години, най-много пандемията и руската война против Украйна, ясно разкриха слабостите на немската стопанска система. 

Нужни са смели решения

Пред най-голяма опасност съгласно настоящо изследване на банката DZ е изправена немската междинна класа - " гръбнакът на стопанската система ". Авторите открояват цяла поредност от проблеми - освен енергийните цени, само че и неналичието на квалифицирана работна ръка, несъразмерната администрация, високите налози, неприятната инфраструктура и забавената цифровизация. " На огромни елементи от нашата стопанска система липсва увереността, че вложенията ще се изплатят в изискванията на високи разходи и ненапълно спорна уредба ", споделя ръководителят на Германската индустриална и комерсиална камара Петер Адриан пред ДПА.

" Ако Германия не желае още веднъж да се трансформира в " болния човек на Европа ", трябва да се обърне към перспективните сектори на бъдещето, вместо боязливо да излива милиарди в енергоемките браншове от предишното ", споделя Мориц Шуларик, ръководител на Института за международна стопанска система в Кил.

Това би означавало бързо премахване на дефицитите и пропуснатите шансове от последното десетилетие, т. е. на " странното на моменти закъснение във всички цифрови сфери, внезапното понижаване на държавните потенциали и на публичната инфраструктура, както и неналичието на смислена тактика за справяне с жилищния проблем и за увеличение на миграцията за превъзмогване на последствията от застаряването на трудоспособното население ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР